Botoks bir tür toksin uygulamasıdır. Uygulama sonrasında kasları geçici süre felç ederek etki eder. Botoksun bu geçici felç etkisinden yararlanarak yüz kaslarımızın çalışmasından kaynaklı oluşan çizgilenmelerin açılmasını sağlanır.
Bu etkisinden yararlanarak medikal estetik alanında yüzümüzde oluşan alın çizgileri, kaz ayakları gibi çizgilerin giderilmesini sağlar.
Bu süre kişiden kişiye değişmekle birlikte etki süresi 4-6 ay arasıdır. Bunun dışında Botoksun değişik uygulama alanları vardır.
Dişimizi kasmamızı sağlayan kasın aşırı çalışmasına bağlı oluşan durumda uygulanır. Aşırı diş sıkması dişlerde aşınmaya, sabahları baş ağrısı ile uyanmaya ve verimsiz uyku düzenine sebep olur.
Ayrıca masseter kasının büyümesi yüzde istenmeyen bir genişlemeye sebep olur. Masseter kasına yapılan Botoks sonrasında bu kasın gücü azaltılarak tedavi sağlanır. Ayrıca kasın küçülmesi sonrasında yüz şeklimşiz daha oval ve estetik bir görünüme kavuşur.
Bazı kişlerde özellikle yaz aylarında aşırı koltuk altı terlemeleri rahatsız edici boyutlarda olabilmktedir. Bazen bu terleme ellerde de oluşabilmekte ve kişinin sosyal hayatını etkileyecek düzylere ulaşabilir. Koltuk altı terleme botoksu yüzeyel uygulanan ve sonuçları çok etkil bir uygulamadır. Avuç içi uygulama da aynı şekilde yapılır.
Bu uygulamalar tamemen kalıcı değildir. 4-6 ay gibi bir sürede etkisi azalır ya da tamemen geçer. Yaz ayları başlangıcında yapılan uygulama kişinin yaz aylarında olan aşırı terleme şikayeti için gayet güzel sonuç veren bir uygulamadır.
Botoks migren hastalığında da uygulanabilir. Migrende baş, boyun ve yüzün bazı özel noktalarına yapılan botoks uygulaması migren ataklarının azalmasını veya atakların daha hafif seyrtemesini sağlayabilir.
Botoksun diğer bir kullanım alanı ise özellikle serapral palsili hastalarda ayaklarda ve ellerde oluşan spastisiteleri çözme de yapılan uygulamalardır. Ayrıca servikal distoni gibi kasların aşırı çalışmasından kaynaklı hastalıklarda da uygulama yapılabilmektedir.